Alıç (Cratageus Monogyna)

 Yöresel adları: Yemişen, akdiken, ekşi muşmula, edran, geviş

Bitki özellikleri: 10m kadar yükselebilen ve 500-600 yıl yaşayabilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçcıktır. Meyvesi 1-3 çekirdekli, açık veya koyu kırmızı renklidir. Kuşburnu meyvesini andırır, ama onun dörtte biri kadardır ve yuvarlaktır. Batı ve Güney Anadoluda yaygındır. Kuşburnu bitkisinin bulunduğu yerlerde sıklıkla rastlanır.

Bileşim: Flavon türevleri, aminler, triterpen türevleri, tanen ve acı maddeler.

Toplama ve hazırlama: Çiçek ve yapraklar mayıs-haziranda, çiçeklenme aşamasında toplanır ve hemen kurutulduktan sonra, ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır.

Meyveler, ağustos-eylülde, kızarıp olgunlaştıklarında toplanır ve iyice kurutulduktan sonra kullanıma hazırlanır.

Çiçek, yaprak ve meyveler, her yıl yeniden toplanmalı ve bir önceki yıldan kalanlar atılmalıdır.

Kullanım alanları ve biçimleri: Alıç, günümüzün çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarına karşı rahatlıkla kullanılabilir. Başarıya ulaşabilmek için gerekli olan uzun süreli ve hatta bazen sürekli kullanımı kesinlikle hiçbir yan etki içermez. Sonuç genellikle etkileyici ve inandırıcıdır. Öncelikle, 40-50 yaşlarından sonra ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarında (örneğin Anjina pektoris) kullanılmalıdır. Kalp kaslarının dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar nedeniyle gerekli miktarda kanın kalbe ulaşamaması durumunda, tıbbi tedavinin yanı sıra alıç tedavisine de başlanılmalıdır. Alıç, zamanla oluşan pek çok kalp hastalıklarının tedavisinde mutlaka anımsanmalıdır. Henüz hastalık olarak tanımlanamayacak belirtilerde de, önleyici, koruyucu olarak kullanılmasında büyük yarar vardır. Ayrıca, kalp ritm bozukluklarında, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyetinde, kalp krizi sonrasında, yüksek kan basıncında, uygulanan tıbbi tedavilerin alıç tedavisi ile de desteklenmesi çok olumlu sonuçlar verecektir. Ama, bu tedavilerde sabırlı ve uzun soluklu olmak gerekir. Kısa sürede olumlu sonuç beklemek doğru olmaz. Önemli olan, altın değerindeki bu bitkiye inanmaktır. Ona inanın ve dört elle sarılın!

Alıç şifalı bitki olarak ülkemizde pek tanınmaz. Bulunabilecek olan bitkinin de gerekli kalitede olmayacağı hemen hemen kesindir. En doğrusu, onu kişinin kendisi toplaması veya Avrupa ülkelerindeki eczanelerden temin etmesidir.

Bitkinin tentürü de bu tedavilerde damla biçiminde kullanılabilir. Günde 2-6 kere, 15-20 damla, dil üstüne alınır ve bir süre ağızda tutulduktan sonra yutulur. Bu tentür de yurt dışından sağlanabilir.

Demleme biçimi: İnce kıyılmış 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Bal ile tatlandırıldığında etkisi daha da artar. Şeker hastaları tatlandırmaz. Günde 2-3 bardak çay, yemek aralarında veya aç karnına içilir.

Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Uzun süreli ve hatta sürekli kullanılabilir. Bağımlılık oluşturmaz.

 

Ana-Sayfa