Altınbaşak(Solidago virgaurea)

Yöresel adları: Altınasa, yahudiotu

Bitki özellikleri: Kuru ve güneşli tepelerde, orman açıklıklarında ve orman kıyılarında yetişir. Boyu 1m kadar yükselir. Ağustos-eylül aylarında çiçeklenir. Sapı yuvarlak, çizgili, uç bölümleri tüylü, alt bölümleri kahverengi-morumsu veya kırmızıdır. Yapraklar, aşağılarda iri ve saplı, yukarılarda küçük ve sapsız, oval biçimlidir. Aromatik bir koku yayan tüylü çiçekler, bitkinin en uç bölümünde altın sarısı salkımlar oluştururlar.

Bileşim: Saponin, uçucu yağ, tanen, flavon, organik asitler, acı maddeler.

Toplama ve hazırlama: Çiçeklenme başlangıcı olan ağustosun ilk haftalarında, sapın odunlaşmadığı uç bölümler, çiçeklerle birlikte toplanır. Saplarından bağlanarak demetlenen bitkiler gölgelik ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla kuruduktan sonra, ince kıyılarak, hava almayan kaplarda saklanır.

Kullanım alanları ve biçimleri: İdrar arttırıcı, kramp çözücü ve iltihap gidericidir. Böbrek kumu ve idrar yolları iltihabında, temizleyici, yıkayıcı olarak kullanılır. Kan temizleyici özelliği vardır. Egzama, romatizma, gut ve eklem iltihaplanmalarında rahatlatıcıdır. Ama öncelikle mesane ve böbrek iltihaplanmalarında çok başarılıdır. Deri ve karaciğer hastalıklarında rahatlatıcı ve tıbbi tedaviyi destekleyici özellikler taşır. Astım ve boğmacada da rahatlıklar sağlar.

Kişinin yaşadığı tüm duygusal fırtınalar böbrekler tarafından karşılanır. Bu nedenle, büyük üzüntülerde ve düş kırıklıklarında en fazla böbrekler hırpalanır. Böyle bir duruma yol açmamak için, bu gibi hallerde 1-2 bardak altınbaşak çayı içilerek, bozulmak üzere olan denge yeniden sağlanabilir.

Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Önemli kalp ve böbrek hastalıklarında, kullanım için doktor onayı alınması doğru olur.

Ana-Sayfa