Aynısafa (Calendula officinalis), ülkemizde (Türkiye) yetişen bitkiler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Bu şifalı bitki ayrıca, altıncık, ölüçiçeği, tıbbi öküzgözü, nergis , portakal nergisi ve tıbbi nerkis olarak da anılır ve sokak çiçekçileri onu susi adı ile de tanırlar. Kansere ve kanser türü çıbanlara karşı kullanılan bitkilerdendir. Bir bahçe çiçeğidir o. 50cm kadar uzar, çiçek renkleri sarıdan portakal rengine kadar değişir, sapı ve yaprakları etlidir ve tutulduğunda, sanki yapışkanmış gibi hissedilir. Bazı değişik türleri de vardır, ama hepsinin şifalı özelliği eşittir. Sabahları saat 7’den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürdüklerinde, o gün yağmur yağacak demektir. Bu yüzden bitki, eski çağlarda yağmur göstergesi olarak bilinirdi. Bitki, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile toplanır ve kullanılır. Fakat, güneşin en yakıcı olduğu zamanda toplanması gerekir, çünkü, bitkinin şifalı gücü ancak o sırada doruğa ulaşmış olur. Kırağı düşene kadar, yani sonbahar sonlarına kadar bahçeden taze olarak toplanabilir. Bitki calendula-sapogenin, eterli yağ, saponinler, glikozitler, carotinoid, xantophyll, müsilaj, flavonlar ve organik asitler içerir.

Aynısafa çayı, kan temizleyici bir bitki çayı olarak, mikroplu sarılıkta en önemli yardımcımızdır. Günde 1-2 bardak çay içildiğinde, mucizeler yaratır. Aynısafa, kan temizleyici, dolaşım uyarıcı etkilere sahiptir ve yaraların kapanmasını çabuklaştırır. Elini motorlu testereye kaptıran bir adam, hastaneden çıktıktan sonra, çok şiddetli yara sancısı çekiyordu. Bunu duyduğumda (M.Treben), aynısafa merhemi kullanmasını tavsiye ettim. Bu merhemin etkisiyle çoşkuya kapılmaktan kendini alamamış ve söylediğine göre, uykusuz geceler geçirmesine neden olan sancı, merhemi sürdükten biraz sonra dinmiş. O zamandan beri, bahçesinde aynısafayı kesinlikle eksik etmiyor. Bir ziyaret sırasında, ev sahibi hanım bana (M.Treben), varisle kaplı baldırlarını göstermişti. Bahçeden aynısafa toplayarak hemen merhem hazırladım. Kalan posayı da baldırlara koyarak, bezle bağladım (Posalar 4-5 kere kullanılabilir). Kadın her gün, bir keten bezin üstüne bıçak sırtı kalınlığında merhem sürerek baldırlarına bağladı. Belki şaşıracaksınız ama, 4 hafta kadar sonra beni (M.Treben) ziyarete geldiğinde, varislerden eser kalmamıştı. İki bacak da yeniden düzgün ve güzel bir cilde kavuşmuştu. Damar iltihapları, iyileşemeyen varis çıbanları, fistüller, donuk kabarcıkları ve yanık yaralarında da bu merhem çok çabuk yardımcı olur. Meme çıbanlarında, merhem ve merhemin posası, hastalık kötü karakterli (kanser) olsa bile kullanılmalıdır.

Tanıdığım bir kadının memesinin alınması gerekmişti. Hastanede yatarken ve hepimiz onun için endişe içindeyken bu merhemi hazırladım (Ref.1 M.Treben). Daha sonra bu merhemi, o koskocaman ameliyat izine sürmeye başladığında, yaranın o güçlü gerilimi hemen yok oldu. Sonradan yapılan doktor kontrolünde, ameliyat izinin öteki hastalarınkine oranla çok daha iyi olduğu tesbit edildi ve gerekli ışın tedavisinin yalnızca bir bölümünün uygulanması yeterli görüldü. Aynısafa merhemi, aynı zamanda kaşıntılı ayak mantarına karşı da güçlü bir yardımcıdır. Kullanılan tüm ilaçların başarılı olamadığı durumlarda bile, onun büyük bir başarı sağlamış olduğunu, bana (M.Treben) gelen mektuplardan öğreniyorum. Bu rahatsızlıkta, taze bitkinin kaynama suyu da başarıyla kullanılabilir. Vajinal mantar hastalıklarında da yıkama ve oturma banyoları uygulanmalıdır. 50 g kurutulmuş veya iki avuç dolusu taze bitki bir banyo için yeterlidir. Stuttgart’tan bir hanım, eşinin ayak mantarından çektikleri yazmıştı bana (M.Treben). Denemedikleri hiçbir şey kalmamış. Banyolar, merhemler, pudralar hiç etkili olmamış. En sonunda da aynısafa merhemini denemişler. Sekiz gün sonra, açık yaralar kapanmış ve bir daha da açılmamış. Şaşılacak gibi, değil mi? Merhemin yanı sıra, bir aynısafa tentürü de hazırlamak gerekir. Bu tentür, kaynatılmış suyla inceltildiğinde, özellikle yaralar, ezikler, hematom, kas yırtılmaları ve hatta iltihaplı veya habis çıbanlarda, uzun süre yatmaktan oluşan yaralarda, tümörlerde ve şişliklerde kompres olarak kullanılır.

Aynısafanın, kötü karakterli çıbanlara karşı doğal şifa olarak kullanabileceğini yalnızca Rahip Kneipp belirtmemiş Dr. Stäger, Dr. Bohn, Dr. Halenser ve daha başka ünlü doktorlar (Almanya) da bu konunun doğruluğunu savunmuşlardır. Dr. Bohn, bir kanser olayında ameliyat olanağı kalmadığında aynısafanın en etkin çare olduğunu ve uzunca bir süre de çayını içmek gerektiğini belirtiyor. Bitkinin taze sıkılmış özsuyu, deri kanserinde bile başarıyla kullanılmaktadır. Uzunca bir süre, günde 5-6 kez bitki özsuyu sürüldüğünde, hemangiom (damar yumrusu), pigment lekeleri ve yaşlılık lekeleri de kaybolur. Bu yöntemle, kanser türü lekeler de tedavi edilebilir. Yakın bir geçmişte, Amerikalı araştırmacı Dr. Drwey, aynısafanın kanser konusundaki şifalı gücünü belirterek, onunla pek çok başarı elde etmiş olduğunu açıkladı. Aynısafa çayı, mide ve bağırsak hastalıklarında, mide krampı ve mide ülserinde olduğu kadar, kalın bağırsak iltihabında (ülseratif kolit), ödem ve kan işemeye karşı da kullanılır. Mikroplu hastalıklarda ve bakteri dışkılama hallerinde bu çay büyük başarı sağlar. Taze bitki çayı kullanımının ne kadar etkili olduğunu tanıdık bir doktordan da dinlemiştim: (Referans1: M.Treben) “İki buçuk yaşındaki bir kız çocuğu, üst üste yapılan çocuk felci aşıları yüzünden, kronik ishal, zayıflama, belirgin bir görme zayıflığı ve beslenme zorlukları sonucunda yatağa düşmüştü. Klinik araştırmalarda, çocukta paratifo saptanmış ve bu nedenle Aynısafa, mikroplu sarılıkta hatırı sayılır başarılar elde ettiği için, karaciğer hastalıklarında da çok etkilidir. Çiçek, sap ve yapraklar kısaca haşlanır (Demlenir, kaynatılmaz) ve şekersiz içilir. Yukarıda belirtilen hastalıklarda günde 3-4 bardak olmak üzere, her 15 dakikada 1 yemek kaşığı içilir. Çeyrek litre kaynar suya 1 yemek kaşığı çiçekle hazırlanan çay, kurt düşürmede kullanılır. Taze sapların özsuyu, siğillere ve uyuza karşı kullanılabilir. Bitki haşlanmayıp, kaynatıldığında, bu suyla banyo yaptırılan temriye (herpes) ve beze şişkinlikleri iyileşir. Sürekli içilen aynısafa çayı, kan temizleyici olarak etkilidir. Ilık çayla göz banyosu yapıldığında, görme gücü artar. Kanser türü çıbanlar ve tümörler, bacaklardaki açık yaralar, bacak çıbanları ve kapanmak bilmeyen inatçı yaralar, aynısafa ve atkuyruğuotu eşit karışımdan hazırlanan çayla yıkandığında iyi sonuçlar alınır. Bu karışımdan bir yemek kaşığı dolusu bitki, yarım litre suyla haşlanarak hazırlanmalıdır.

Kullanım Biçimleri :

Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3 bardak çay yeterlidir. Dıştan kullanım için hazırlanan çay için iki misli bitki kullanılmalıdır.

Aynısafa Tentürü: İki avuç dolusu ince kıyılmış bitki (sap, yaprak, çiçek) 1 litre kanyak veya elma sirkesi içinde 14 gün boyunca güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli bir şişede saklanır. İçten kullanımlarda, D2 inceltisindeki tentür günde 3-5 kere, 15-20 damla, yarım kahve fincanı suya eklenerek alınır. Dıştan kullanımda D1 inceltisindeki tentür, yarım bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı eklenerek, kompres veya yıkama biçiminde kullanılır. İncelti hazırlamak için bakınız: Şifalı Bitkilerin Kullanım Biçimleri-Tentür Hazırlamak

Oturma Banyosu: İki avuç dolusu taze veya 100g kurutulmuş bitki, geceden 2 litre suya yatırılır. Ertesi gün, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

Aynısafa Merhemi: İki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki (sap, yaprak, çiçek) hazırlanır. 500 gr içyağı veya margarin, kızartma yapılacakmış gibi kızdırılır ve içine bitkiler dökülür. Çıtırdaması beklenir, karıştırılır ve ateşten çekilir. Üstü kapatılarak, serin bir yerde gece boyunca bekletilir. Ertesi gün hafifçe ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve merhem kaplarına aktarılır. Serin bir ortamda saklanmalıdır. uzun süre dayanmaz.

Özsu çıkarma: :Yaprak, sap ve çiçekler iyice yıkanır, ince doğranır ve henüz nemliyken, mutfak robotunda suyu sıkılır.

Kompres: Kompres yapılacak bölgeye önceden yağlı bir krem sürülür, uygun büyüklükte bir pamuk veya bez parçası inceltilmiş tentür ile ıslatılır, sıvının fazlası sıkılır ve nemli pamuk veya bez hasta bölgeye konur ve yayılır, üstü bir naylon parçası ile örtülür ve hepsi büyük bir bez veya sargı bezi ile sarılır. Kompres süresi 2-4 saat olabilir, ama gece boyunca da sürebilir. Önemli olan kişinin kendisini rahat hissetmesidir.

Kaynama Suyu (Yıkamalar için): Çeyrek litre suya bir yemek kaşığı dolusu bitki kullanılır.

UYARILAR: Aynısafa' nın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Referanslar:

1-"Gesundheit aus der Apotheke Gottes" "Tanrı'nın Eczanesinden Sağlık", Maria Treben

2-Türkiye'de Bitkilerle Tedavi, Prof.Dr. Turhan Baytop, I.U Eczacılık Fak.

3- "Bir Yudum Sağlık", N.Eröztürk, Anahtar yayınları, İstanbul, 2000

Ana-Sayfa