İngl. Mallow –Alm. MalveFr. Mauve

Yöresel adları :Ebemgümeci, Develangır,Develik, Devetabanı, Ebekömeç, Gaba, Eligümeç, Paçık, İlmik

Toplama/kurutma : Mayıs-temmuz döneminde yaprak ve çiçekler(çiçekler sapsız) toplanır ve özenle gölgede kurutulur. Ama bitkiyaprakları yıl boyunca taze olarak toplanabilir ve taze bitki çokdaha etkilidir. Küçük yapraklı ve büyük yapraklı ebegümeci etki bakımındanfarksızdır.

Bileşim: Başlıca etken madde müsilaj, birazuçucu yağ ve tanen.

Etkileri: Mukoza koruyucu, iltihap önleyici, balgamsöktürücü, müshil.

Kullanım alanları: Ebegümeci öncelikle sebze olarak bilinir vekullanılır. Ispanak gibi pişirilen ebegümeci yemeğibekletilmeden yenildiğinde kabızlığa karşıçok yararlıdır. Tedavide ise aynı hatmi gibikullanılır. İçten çay içimi, dıştan gargara,çalkalama, banyo katkısı ve taze bitki lapası biçimindekullanılır.

Bitki öncelikle, iltihaplıveya tahriş olmuş mukozanın tedavisinde kullanılır.Bitkisel müsilajın mukozayı koruma altına alması ve tanenmaddesininsıkıştırıcı/sağlamlaştırıcıetkisi sayesinde, ağız boşluğu ve gırtlakiltihabında başarılı olur. Bitki çayı kabızlığakarşı de kullanılmalıdır. İçtenkullanıldığında öncelikle, mide mukoza iltihabı,mide ülseri, üst solunum yolları iltihabı ve bronşitgibi hastalıklarda çok rahatlatıcıdır. Bademcikiltihabı, ağız kuruluğu ve seskısıklığına karşı da, bitki çayıgargaralar eşliğinde içilmelidir.

Kaşınan ve yanan derialerjilerinde yapılan ebegümeci çayı yıkamaları çokrahatlatıcıdır. Kırıklardan veya damariltihabından kaynaklanan yaraların, çıbanların,şiş ayak ve ellerin tedavisinde banyo katkısı olarakkullanılmalıdır. Özellikle kırık ayak kemiklerinedeniyle oluşan şişlikler bu banyolarla kısa süredetedavi edilebilir.

Öksürük, boğmaca veastıma karşı, ebegümeci(çiçek/yaprak),çuhaçiçeği kökü ve mayıs papatyası eşitkarışımının çayı balla tatlandırılarakiçilebilir. Bir tatlı kaşığı dolusu incekıyılmış bitki karışımı, bir bardaksuda 1-2 saat bekletildikten sonra kaynama derecesine kadarısıtılır ve 3-5 dakika demlendikten sonra süzülür.

Taze bitkinin sap, yaprak vemeyvelerinin ezilmesiyle hazırlanan bitki lapası, bezelerinve çıbanların yumuşatılması için kompres olarakkullanılabilir. Bu kompres gece boyunca etkilemeyebırakılabilir.

Kullanım biçimleri: Bir tatlı kaşığıdolusu ince kıyılmış yaprak veya çiçek, bir bardakılık suya eklenir, arada bir karıştırılarak 5-6saat demlendirildikten sonra süzülür. Veya acil olarak gerektiğinde,aynı miktar bitki aynı miktar suyla haşlanır ve 2-4 dakikademlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak çay içilebilir.

El ve ayak banyoları: İki avuç dolusu incekıyılmış taze yaprak 2-3 litre suya eklenir, 6-8 saatbekletildikten sonra kaynama derecesine kadar ısıtılır vesüzülerek banyo suyuna eklenir. Elin veya ayağın dayanabileceğikadar sıcak olan banyonun süresi 15 dakikadır. Aynı banyo suyu,ısıtılarak iki kere daha kullanılabilir.

Uyarı: Ebegümecinin bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

 

Ana-Sayfa