Hardal(Brassiga nigra)

Bitki özellikleri: Burada kullanılacak olan, siyah hardal tohumudur. Hardal bir kültür bitkisi olduğu için, tohumları ancak tohumculardan veya baharatçılardan satın alınabilir.

Bileşim: Sinigrin, sabit yağ, albümin, müsilaj

Kullanım alanları ve biçimleri: Hardal, genel anlamda sağlığa çok yararlıdır. Karaciğere zarar verdiği söylentisinin ise hiçbir dayanağı yoktur. Özellikle ağır yemeklerde hardalın eksik edilmemesi gerekir. İştah açar, sindirimi uyarır ve bu yolla kan dolaşımını da olumlu etkiler. Tadı daha keskin ve yakıcı olan siyah hardal tohumundan imal edilmiş hardalın kullanılması gerekir. Keskinliği olmayan hardal, beyaz hardal tohumundan imal edilenidir ve tedavi edici özelliği yoktur. Hardal, hatta mide ülserinde bile yararlı olur, ama bu konuda doktora danışmak doğru olacaktır. Hardal, dıştan da hardal yakısı olarak kullanılır.

Hardal yakısı: 50-100 gr siyah hardal tohumu değirmende un haline getirildikten sonra, 50 dereceyi geçmeyen sıcaklıkta biraz suyla karıştırılarak lapa haline getirilir. Uygulanacak bölgeye uygun büyüklükte bir bezin üstüne yayılır ve hasta bölgeye uygulanır. Uygulama bölgesi önce hafifçe kaşınmaya, sonra yanmaya başlar ve daha sonra da deri kızarır. Uygulama süresi, çocuklarda 3-5 dakika, yetişkinlerde 5-10 dakikayı aşmamalıdır. Süre sonunda, uygulama bölgesinin sıcak suyla iyice temizlenmesi gerekir.

Zatürre ve bronşitte göğüs bölgesine uygulanır. Romatizma ve siyatik ağrıları da bu yöntemle dindirilebilir. Ama hardalın keskin gücünü hafife almamak gerekir. Duyarlı derilerde alerjilere yol açabilir. Ağır kan dolaşımı bozuklukları, yüksek kan basıncı ve (örneğin varis gibi) damar rahatsızlıkları durumunda kullanılmamalıdır. Çünkü hardalın etkisi yalnızca yüzeysel değil, derinlemesinedir de.

Yan etkiler: Hardal, deriyi tahriş edebilecek etkiye sahiptir. Bu nedenle, dikkatli kullanmak gerekir. Yemeklerde de çok aşırı miktarda kullanılmaması doğru olur. Bunların dışında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.  

Ana-Sayfa