Öksürükotu(Tussilago farfara)

Bitki özellikleri: Bal kokulu, altın sarısı çiçekleri, şubat-mart aylarında, pek çok çiçekten önce açar. Yuvarlak, kalp biçimindeki uzun saplı yaprakları ise nisandan sonra gelişmeye başlar. Genellikle killi, balçıklı topraklarda kümeler halinde gelişir

Bileşim: Müsilaj, tanen, acı maddeler, flavon.

Toplama ve hazırlama: Çiçekler, tam olarak açtıklarında, güneşli bir havada toplanır ve hemen havadar ve gölgelik bir ortamda kurumaya bırakılır. Ama yapraklar, etkinlik açısından çiçeklerden daha önemlidir. Mayıs-haziran aylarında, tam olarak gelişmiş olan, avuç genişliğindeki yapraklar güneşli bir günde toplanır, kıyılır ve gölgelik ve havadar bir ortamda kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla kuruyan yaprak ve çiçekler, ince kıyılarak iyice karıştırılır. Kapalı kaplarda saklanmalıdır.

kullanım alanları ve biçimleri: Balgam söktürücü ve dağıtıcı özellikleri ile, öksürük, bronşit, gırtlak ve ağız içi nezlesi, bronşiyal astım, zatülcenp ve hatta akciğer amfizemi gibi hastalıklara karşı kullanılabilir. Mide ve bağırsak mukozasının tahrişine karşı kullanıldığında büyük rahatlıklar sağlar.

Öksürükotu çayı: 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, bal ile tatlandırılarak içilir. Mukoza tahrişlerine karşı kullanıldığında tatlandırılmamalıdır. Bir yıl içindeki kullanım süresi 6 haftayı aşmamalıdır. Hamilelik ve emzirme sürecinde kullanılmaz.

Yan etkiler: Yüksek dozajlı ve uzun süreli kullanımlardan kaçınılmalıdır. Önerilen biçimde kullanıldığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

Ana-Sayfa