Serbetçiotu(Humulus lupulus)

Bitki özellikleri: Sarmaşık gibi tırmanıcıdır. Yaprakları tam veya parçalı, çiçekler açık yeşil renklidir. Marmara bölgesinde yetiştirilmektedir. Drog olarak kullanılan organ çiçeklerdir. Şifalı bitki satıcılarından satın alınabilir.

Bileşim: Acı maddeler, rezin, humulun, lupulun, (saptanabilen 100'ün üstünde aroma maddesi içerikli) uçucu yağ, tanen, mineraller.

Kullanım alanları ve biçimleri: Hafif bir yatıştırıcı olarak, iç huzursuzluklarında ve uykusuzlukta kullanılabilir. Şerbetçiotu, östrojen etkisi yapabilen maddeler içerir. Bu sayede, adet kanamalarını erken başlatabilir. Erkeklerde de, bazı seksüel bozukluklara, örneğin uykuda boşalmaya, erken boşalmaya karşı veya, eğer şikayet konusu oluyorsa, yoğun cinsel isteği bastırmak için kullanılabilir.

Şerbetçiotu genellikle, tedavi amaçlı olarak, pek yalnız başına kullanılan bir bitki değildir. Kan temizleyici, mideyi yatıştırıcı ve uyku getirici bitki karışımları, şerbetçiotu ile zenginleştirilebilir. Ayrıca, iştah açıcı, ve safrakesesini yatıştırıcı olarak da kullanılabilir. Sinirsel kaynaklı kalp düzensizliklerinde, ritim bozukluklarında ve hafif depresyonlarda bitkiyi kullanmak gerekir.

İçine şerbetçiotu doldurulmuş bitki yastığı kullanan kişiler, bir süre sonra uykularının düzene girdiğini göreceklerdir. Menopoz sıkıntılarına karşı da kullanılabilir bu yastıklar.

Şerbetçiotu çayı: 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış çiçek, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3-4 bardak içilebilir.

Uykusuzluğa karşı kullanıldığında, 1 çay kaşığı şerbetçiotu, 1 çay kaşığı kediotu kökü ile karıştırılarak, yukarıdaki gibi demlenir. Yatmadan önce, sıcak içilir.

Yan etkiler: Önerilen dozajlarda kullanıldığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. 

Ana-Sayfa