Yulaf(Avena sativa)

Bitki özellikleri: Bir kültür bitkisi olan yulaf doğada aranmamalıdır. Ülkemizin her köşesinde yetiştirilmektedir. Tüm yeşil bitki kullanılır.

Bileşim: Bir diyet besininin içermesi gereken, albümin, amino asidi, B grubu vitaminler, fosfor, demir, kobalt, mangan, çinko, aluminyum, potasyum, ve daha başka mineraller, provitamin A, E ve K vitamini, bor, iyot vs.

Toplama ve hazırlama: Haziranda çiçeklenmeye başlayan bitki, dane oluşturmadan, yani henüz yeşilken, yerden bir karış yukardan kesilir, demetler halinde gölgelik bir yere asılarak kurutulur. İyice kuruduktan sonra ince kıyılır.

Kullanım alanları ve biçimleri: Yulaf unu ve kepeği ile hazırlanan çorba ve lapa, hafif diyet yemeği ile beslenmeyi gerektiren tüm hastalıklarda mutlaka kullanılması gereken, çok değerli ve yararlı bir besindir. Örneğin, beslenme bozukluklarında, hastalık sonrasındaki güçsüzlüklerde, mide ve bağırsak hastalıklarında, safrakesesi, sarılık, mide iltihabı ve ülserinde kullanılabilir. Kahvaltıda yulaf kepeği çorbası veya diyet sütle karıştırılmış yulaf kepeği yendiğinde, kolesterol düzeyi %30-40 oranında, kan şekeri %10-15 oranında azalabilir, dışkılama normalleşir ve kan basıncında azalma görülür. Yulaf kepeği bulamayanlar, yulaf ezmesi de kullanabilirler. Ama yulaf ezmesinin, kepeğe oranla daha fazla tüketilmesi gerekecektir.

Yeşil yulaf bitkisiyle hazırlanan çayın içimi de çok olumlu sonuçlar verir. Sinirsel bitkinlik haline ve uykusuzluğa karşı kullanılmalıdır. Kandaki ürik asit miktarını azaltarak, romatizma ve gut hastalıklarında yardımcı olur, yaşlıların genel anlamda güçlenmesini sağlar. Kan basıncı düzensizlikleri ve kalp rahatsızlıkları tedavilerine destek olarak kullanılabilir. Deri döküntüleri ve seksüel yetersizliğe karşı denenebilir. Mesane zayıflığına veya hastalıklarına ve böbrek hastalıklarına karşı bitki çayı kullanılmalıdır. Potenz arttırıcı olarak da yararlı olabilir.

Yulaf tentürü ile, problemlerden kaynaklanan odaklanma bozukluğu, isteksizlik, iştahsızlık ve uykusuzluk halleri tedavi edilebilir. Bu konulara bağlı kalp ritim bozuklukları da yok olur. Aşırı cinsel etkinlik sonrası yorgunluğu veya hastalık sonrası güçsüzlükleri dengelenebilir. Sigara veya uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için yulaf tentüründen yararlanılabilir. Avrupa ülkelerinde, bu tür tedavi yapan bazı enstitülerde yulaf tentürü kullanılmaktadır. Gün boyunca, pek çok kere, 10-15 damla tentür biraz suya karıştırılarak içilir. Akut uykusuzluk hallerinde, yatmadan 1-2 saat önce, 25-30 damla tentür, biraz sıcak suyla alınmalıdır. Ayrıca, stresli işlerde çalışanlar, sınav öncesindeki öğrenciler de yulaf tentüründen yararlanmalıdırlar.

Okuyucu, yulafın bu kadar marifetli olamayacağını düşünebilir ve böyle düşünmekte haklı da olabilir. Çünkü, sayılan bu etkinliklerinin pek çoğu henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Zaten, bitkilerden mucize beklemek de pek doğru değildir. Ama kesinlikle hiçbir yan etki içermediği için, yulafın, adı geçen tüm rahatsızlıklara karşı denenmesi yanlış olmaz. Alınabilecek en kötü sonuç başarısızlık olacaktır ve böyle bir sonucun bedensel zararlara yol açabileceği de herhalde söylenemez.

Yulaf çayı: 1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak, tatlandırılmadan ve sıcak içilir.

Yulaf tentürü: 1-2 litrelik bir şişe boğazına kadar ince kıyılmış yeşil yulaf bitkisiyle doldurulur ve üstüne 70 derecelik etil alkol eklenir. Alkol, bitkilerin üstüne çıkmalıdır. Sıcak bir ortamda 14 gün kadar bekletilir ve arada bir çalkalanır. Daha sonra tülbentten geçirilerek süzülür. Tentür artık kullanıma hazırdır. Ama, tentür kullanımında alkol alındığının unutulmaması gerekir!

Etil alkol, tekel çıkışlı olarak marketlerde satılmaktadır. Ayrıca, etil alkol eczanelerden de alınabilir.

Yan etkiler: Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. 

Ana-Sayfa